ŞİRKET ETİK KURALLARI
Etik Kurallar, şirketimizin saygınlığını ve hizmet kalitesini arttırmak üzere, şirket çalışanları ve toplumla ilişkilerini düzenleyen ve şirket içi davranış kültürünü oluşturan değerler bütünüdür. Yönetim Kurulumuzca onaylanmış olan Etik Kurallar, başta şirketimiz yöneticileri olmak üzere tüm çalışanlarımızın uymaları gereken kurallar bütünüdür. Tüm çalışanlar, öncelikle aşağıdaki etik kuralların önemini kabul edip, bu kurallara uyarlar.
A. Dürüstlük ve Şeffaflık
Tüm iş süreçlerimizde ve ilişkilerimizde doğruluk ve dürüstlük öncelikli değerlerimizdir. Kurum dışı ve kurum içi tüm ilişki ve süreçlerde dürüstlük prensibi esastır. Müşterilerini; kendilerine sunulan ürün ve hizmetlere ilişkin hak ve yükümlülükler, yarar ve riskler gibi konularda açık, anlaşılır ve net biçimde bilgilendirir.
B. Gizlilik
Çalışan, yaptığı görevle ilgili olsun veya olmasın, işi ve kurumu ile ilgili olarak öğrendiği bilgi ve sırları saklamak zorundadır. Öğrendiği sırları, bilgileri veya bunlara ilişkin belgeleri yetkili olmayan kişilere veya makamlara veremez veya açıklayamaz. Bu yükümlülük kurum ile ilişkisinin sona ermesinden sonra da devam eder.
C. Çıkar Çatışması
Bireysel çıkarlarımız ile BMT veya BMT ile ilişkili kişi ve kurumların çıkarlarının çatışabileceği durumları gözetir ve önleriz. Şirket kaynaklarının, adının, kimliğinin ve gücünün kişisel fayda için kullanılmaması, kurumun ismini ve imajını olumsuz etkileyecek durumlardan kaçınılması tüm çalışanların en önemli sorumluluklarındandır.
D. Sorumluluklarımız
Yasal sorumluluklarımızın yanı sıra; müşterilerimize, çalışma arkadaşlarımıza, hissedarlarımıza, tedarikçi ve iş ortaklarımıza, rakiplerimize, topluma karşı aşağıda sıralanan sorumluluklarımızı yerine getirmeye özen gösteririz.
• Yasalara ve Mevzuata Uyum Sorumluluğu
Şirket her türlü faaliyetinde gerek yurtiçinde ve gerekse yurtdışında faaliyet gösterdiği ülkelerin yasalarına ve mevzuatına uygun hareket eder. Bu faaliyetlere ilişkin bilgi, belge ve kayıtlar düzenli ve eksiksiz olarak tutulur ve muhafaza edilir. Çalışanların hukuka aykırı işler yapmalarına izin verilmez.
• Görevde Özen Sorumluluğu
Çalışan, iş sözleşmesi ile üstlendiği işleri özenle yerine getirmekle ve işinin gerektirdiği yetkinlikleri kazanmak/geliştirmek, gerekli bilgiyi edinmek için girişimde bulunmakla yükümlüdür. Çalışan, işlerin gereğine göre zamanında sonuçlandırılmasından, üst yöneticisi tarafından verilen talimatların en iyi şekilde yerine getirilmesinden sorumludur.
• Çevreye ve Topluma Karşı Sorumluluk
Şirket, faaliyetlerini gerçekleştirirken toplumsal yarar ve çevre bilinciyle hareket eder, çevresel bilinç konusunda yüksek standartlar uygulamayı hedefler. Çalışanların, müşterilerin ve faaliyet gösterdiği bölgede yaşayanların sağlığına ve haklarına zarar verebilecek çevresel kural ihlallerinden kaçınılır.
• Çalışanlara Karşı Sorumluluk
Adil, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamı sağlanır. Çalışanlara ayrım gözetmeksizin gerek işe almada gerekse kariyer gelişiminde eşit olanaklar sunulur.
• İşyeri İlke ve Kurallarına Uyma Sorumluluğu
Çalışan, işyerinin; yönetimi, uyumu, disiplini, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak koyduğu kurallara, bunlar ile ilgili olarak yayınlanan talimat, yönetmelik ve prosedürlere uymakla yükümlüdür.
• Davranış ve İlişkilerde Özen Gösterme Sorumluluğu
Çalışan, işyerinde iş arkadaşları ve yöneticileri ile uyumlu çalışmak, işyeri ile ilişkisi olan özel veya resmi kişi ve kuruluşlarla iyi ve insani ilişkiler kurmak, işini dürüst ve süratle yerine getirmekle yükümlüdür.
• Müşterilere karşı sorumluluk
Kaliteli ürün ve hizmet üreterek tutarlı ilişkiler geliştirerek, uzun vadeli güven ortamıyla çalışmaların devamlılığı sağlanır. Satış ve satış sonrası müşteri memnuniyetini arttırarak müşteriler tarafından tercih edilen firma olmak hedeflenir.
• Rakiplere Karşı Sorumluluk
Şirket, faaliyet gösterdiği sektörlerin gelişmesi, sektörde faaliyet gösteren tüm şirketlerle beraber ortak menfaatlerin gözetilmesi ve sektöre olan güvenin sürekliliğinin devamı konusunda titiz davranır. Rakiplere karşı haksız rekabetten kaçınır, adil rekabet koşulları gözetilerek etik kurallar çerçevesinde hareket edilir.
E. İş Emniyetinin Sağlanması ve Çevrenin Korunması
BMT gelecek nesillere sağlıklı, temiz, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya bırakmayı hedefler. Bu amaçla çevreyi koruma faaliyetlerimizde, ilgili yasal mevzuat ve düzenlemeler çerçevesinde yüksek standartlı uygulamalar kullanılır. Çalışanların, müşterilerin ve faaliyet gösterdiğimiz bölgede yaşayanların sağlığına zarar verebilecek çevresel kural ihlallerinden kaçınılır. İş kararlarını alırken çevreye verilen zararı raporlar, olumsuz etkileri en aza indirgeyecek şekilde hareket eder ve önleyici tedbirler alınır. Tüm çalışanların, yürürlükteki yasa ve ilgili mevzuatı takip etme yükümlülüğü bulunmaktadır.
F. Açık Kapı Politikası
BMT’ de birçok konuyu problem haline dönüşmeden çözüme kavuştururuz. “Açık Kapı” politikası, BMT personelini; hukuki ve etik sınırlar içinde kalmak koşuluyla; kendi fikir ve görüşlerini açıklamaya, kaygı ve şikâyetlerini dile getirmeye ve soru sormaya teşvik eder. Tüm yöneticiler, kendilerine bağlı kişilere ve kendilerine ulaşmak isteyen diğer personele “kapılarını açık tutarak” bu politikaya destek verir.